فشار برگشتی یا Back pressure پدیده ای است که در لوله هایی که یک سیال از آن عبور می کند، به دلیل اختلاف قطر یا جهت حرکت سیال اتفاق میفتد؛ در موتور خودرو و موتور های احتراق داخلی نیز این پدیده وجود دارد. با فشار برگشتی (Back Pressure) چیست همراه تیتان کارز باشید.
فشار برگشتی مقاومت یا نیرویی است که با جریان سیال در لوله ها مخالف است و منجر به کاهش خروج گاز و افت فشار آن می شود. برای مثال هنگامی که گاز های خروجی بعد از سوپاپ دود با سرعت در حال حرکت هستند، پس از بسته شدن سوپاپ مقداری خلاء پس از سوپاپ به وجود می آید که به دلیل اختلاف فشار به وجود آمده گاز ها تمایل دارند تا از قسمت پر فشار به سمت قسمت کم فشار حر کت کنند؛ یا به عبارتی شارش اتفاق میفتد. حال این پدیده در ادامه اگزوز نیز ادامه دارد مانند پیچ و خم ها و جوش کاری ها یا مکان هایی با اختلاف قطر. به مثال زیر توجه کنید
همان طور که مشاهده می کنید در لوله ی 1 سیال به صورت مستقیم به سمت محفظه حرکت می کند، اما لوله ی 2 دارای خمیدگی، شکستگی، کاهش قطر و غیره می باشد که باعث ایجاد افت فشار و در نتیجه تخلیه کمتر و کاهش جریان می شود؛ که لوله ی 2 مثال خوبی برای اگزوز استوک خودرو می باشد.
آیا فشار برگشتی مفید است یا مضر؟
حال این سوال به وجود می آید که فشار برگشتی مفید است یا مضر، که در پاسخ باید گفت این پدیده باعث کاهش راندمان موتور و افزایش مصرف سوخت می شود و در طراحی یا تیونینگ یک موتور مانند ساخت و نصب هدرز، باید این را در نظر داشت که فشار برگشتی را به حد اقل برسانیم.
اما فشار برگشتی استفاده هایی نیز در موتور های دوزمانه داشته که باعث کاهش اتلاف مخلوط سوخت و هوای ورودی به سیلندر می شود. در این نوع موتور ها برخلاف موتور های 4 زمانه، به دلیل کارکرد متفاوت و خاص خود و نداشتن سوپاپ، هنگام تخلیه دود مقداری از مخلوط سوخت و هوای ورودی به سیلندر از اگزوز خارج می شود که می توان با استفاده از فشار برگشتی این موضوع را کاهش داد. به همین دلیل است که در طراحی اگزوز موتور های دو زمانه از جریان واگرا و هم گرا استفاده می شود. مانند تصویر زیر:
در نمودار زیر میتوانید تاثیر طراحی اگزوز بر راندمان یک موتور دو رمانه را مشاهده کنید.
مرتبط
پمپ بنزین مکانیکی چگونه کار می کند
افزایش عمر لنت ترمز
زمان تعویض لنت ترمز